OA: ‘Ambtenaren moeten mogelijk makers zijn’

Alphons Böggemann. Foto: OA.

Gemeentelijke ambtenaren moeten en masse ‘mogelijk makers’ zijn of worden. Dat zei voorzitter Alphons Böggemann van Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) dinsdagavond in zijn nieuwjaarsrede. Hij borduurde voort op een citaat van gemeentesecretaris Alexander Meijer, die de nieuwe naam voor ambtenaren uit een vorige gemeente, waar hij werkte, had meegenomen. Een kreet die de OA-voorzitter, naar hij zei, uit het hart was gegrepen. “Daarvan willen wij er 800 á 900 in ons raadhuis`, zei hij tegen de aanwezige burgemeester en wethouders.

Kennelijk stuiten burgers en ondernemers in Amstelveen nog teveel op traditioneel ambtelijk onmogelijk maken, aan de hand van de letter (in plaats van de geest) van het boekje. Maar mogelijk maken moet voor Amstelveen het onderscheid en nieuwe imago brengen, vindt hij. “Amstelveen een kansenstad met een raadhuis vol mogelijk makers.”

In dat verband bracht hij ook de zogenoemde citymarketing ter sprake, waarover naar zijn mening al jarenlang oeverloos “en succesarm’ wordt geleuterd in de politieke arena. “Ik denk dat het tijd wordt voor een andere benadering . Het steeds weer benadrukken van Onze-Stad-In-Het-Groen, ons mooie winkelcentrum, onze culturele voorzieningen et cetera is allemaal leuk en aardig, maar dat zijn allemaal zaken die men tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwt voor een stad met ambitie. Het heeft veel te weinig onderscheidend vermogen om beslissend te zijn en het leidt eigenlijk alleen maar af van het werkelijke unique-selling-point van Amstelveen: haar Ligging. Het zwaar accentueren van de Ligging is eerst bepalend voor de keuze van een ondernemer voor een vestigingsplaats of voor de burger die op zoek is naar een andere woonplek. Vraag elke makelaar in Nederland naar het leidende criterium en het antwoord zal zijn : locatie. Juist op dit punt is Amstelveen onverslaanbaar. Voeg daaraan toe dat de houding van onze lokale overheid er een zou moeten zijn van ‘alles kan in Amstelveen’ en adopteer de slogan ‘Amstelveen Kansenstad’. En wanneer in het Raadhuis de werkhouding op álle etages écht wordt : ‘Ja het kan, mits’ in plaats van ‘Nee, het kan niet, tenzij’ dan breken er voor Amstelveen gouden tijden aan.”

Jonge ondernemers

Traditie moet overigens zowel in de ambtenarij als in ondernemersland worden uitgebannen, zei Böggemann. Hij adviseerde oudere ondernemers naar jongere te kijken. “De wereld van het Internet biedt ongekende mogelijkheden voor elke ondernemer, van Koninklijke Shell, Philips en KLM tot en met de zzp-er, en van de Bijenkorf tot en met de slager op de hoek. Maar datzelfde Internet stelt ook zijn eisen. Wie niet meedoet, krijgt het ongelofelijk moeilijk of valt af. Wie geen oog heeft voor de Sociale Media doet zichzelf te kort en ontneemt zich legio mogelijkheden, al was het maar het volgen van wat zich –vooral in de wereld van de jonge ondernemers – afspeelt op het gebied van creativiteit, innovatie en onorthodoxe marktbenadering. Ik zou het de oudere ondernemers dan ook wel willen toeschreeuwen: kijk naar die jonge ondernemers, zo tussen de 25 en 45 jaar. Kijk naar wat ze doen en hóe ze het doen, want ze zijn inventiever en dynamischer dan ooit tevoren. Ze barsten van de durf en de energie, basis-eigenschappen voor élke ondernemer.”

‘OA daagt je uit’

Hij drong er bij zijn achterban op aan naar de verbinding met die jonge ondernemer te zoeken. “Slijp misschien de scherpe kantjes af van ál te jeugdige overmoed, maar léér vooral van hen. En omgekeerd: jonge ondernemer, kopieer vooral niet een-op-een de wereld van de succesvolle oudere ondernemer, want je weet: in het verleden behaalde resultaten, geven geen garantie voor de toekomst. Maak vooral wél gebruik van de ervaring van die oudere ondernemer, maar laat je leiden door je eigen intuïtie, je eigen inspiratie en je eigen ambitie.”

De OA-voorzitter prees overigens het nu zittende college van B&W om zijn daadkracht. Hij maakt zich zorgen over de arbeidsmarkt, waar door automatisering banen zullen verdwijnen. Tegenover allerlei positief nieuws voor ondernemers, ging hij aan de zwarte bladzijden in de wereld en – dichter bij huis – de drama’s bij V&D en andere retail ketens, alsmede de oorlogen en vluchtelingen, niet voorbij.

Het thema van de vereniging voor het nieuwe jaar wordt: ‘OA daagt je uit’. Böggemann: “Wij zullen proberen ondernemers servicegericht uit te dagen.”

 

 

Lees ook:OA-voorzitter prijst B en W als ‘ondernemerscollege’
Lees ook:Diner voor ondernemers met Danny Mekić
Lees ook:Gemeente: ondernemers, help gehandicapten aan werk
Lees ook:OA wil meer invloed op gemeentebeleid
Lees ook:Gemeente wijst ondernemers op subsidiemogelijkheden

3 reacties op “OA: ‘Ambtenaren moeten mogelijk makers zijn’

 1. frank bikker

  Eén klein vraagje aan de hr. Böggeman: Waarom staan er hier dan zoveel kantoren en ook wel bedrijfspanden leeg? Allemaal internet? Ik denk gedeeltelijk, maar echt niet allemaal. Zo lang onroerend goedboeren het belastingtechnisch gemakkelijk wordt gemaakt ten koste van de belastingbetaler waardoor met name het MKB wordt geraakt zal het slecht blijven.
  Daarnaast bij vele internetbedrijven kun je vaak ook onbeperkt spullen ruilen. Dit kan men ook niet oneindig volhouden! Op een bepaald moment zal ook die markt zich stabiliseren.
  Het gekke is ook dat winkelcentra in handen van onroerend goedboeren een hoge omloopsnelheid hebben, behoudens de grote retailers, maar dat een Van der Leeklaan het juist prima doet, waar over het algemeen kleine maar specialistische en van goede kwaliteit leverende winkeltjes zitten.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Ons mooie winkelcentrum, onze culturele voorzieningen et cetera zijn geen toeval, geen bijzaak en zeker niet vanzelfsprekend, maar zijn te danken aan de ligging van Amstelveen als regionaal centrum. Inderdaad: de locatie waarvan het bedrijfsleven ook profiteert.

  Om aantrekkelijk en vooral leefbaar te blijven, moeten wij onze ziel en zaligheid echter niet overleveren aan zelfzuchtige ondernemingen die alleen aan hun eigen financiële belangen denken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Daarvoor mogen alle voorzieningen in de wijken zo veel verpauperen. Zie de meeste wijkwinkelcentra.
   Zoals gewoonlijk weer egoïstisch gewauwel.
   Eens met PC en Bikker.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.