Gemeente betaalt 5 mille voor start van elke BIZ

Inza Gast

De gemeente wil € 5000 startsubsidie geven voor elke BIZ (Bedrijven Investerings Zone) die men in Amstelveen wil gaan opzetten. Dat zei raadslid Inza Gast (VVD) maandagavond in een door Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) georganiseerde bijeenkomst van enkele tientallen ondernemers.

Aanwezig was ook wethouder Maaike Veeningen van Economie (D66), die haar niet tegen sprak, dus kennelijk is binnen de coalitie – meerderheid van de gemeenteraad – dat al afgestemd. De raad heeft eerder trouwens een motie aangenomen waarin de komst van BIZ-en wordt toegejuicht. Een BIZ is een soort publiekrechtelijke organisatie van ondernemers binnen een bepaald gebied (winkelcentrum of bedrijventerrein) en houdt in dat, als de meerderheid zich er bij aan wil sluiten, de minderheid verplicht is er ook aan mee te betalen. De incasso van de heffing is een zaak van de gemeentelijke belastingdienst. Het doel is gezamenlijk investeren in de verbetering en toekomst van het betreffende winkelgebied of bedrijventerrein.

“Ideaal middel om iedereen mee te laten profiteren van bijvoorbeeld digitale promotie, de aanleg van glasvezel, van feestverlichting tot veiligheid, zoals cameratoezicht”, zegt Gast, in de gemeenteraad ongeveer de moeder van de BIZ. Zij vindt die structuur ‘fantastisch’, zei ze maandag, na het aanhoren van tal van sprekers, onder wie ervaringsdeskundigen uit Amsterdam en Nieuw Vennep, die er een promotioneel verhaal over hielden. Het raadslid en de wethouder waren er om de enkele tientallen aanwezige ondernemers te enthousiasmeren.

 Minder leegstand

“Als de vonk overspringt op de ondernemers en zij gaan ervoor, dan geeft dit een economische impuls aan Amstelveen”, vindt Gast, die de BIZ-motie in de raad indiende. Zij ziet er de oplossing in om klanten naar winkels te trekken en leegstand op bedrijventerreinen te verminderen. Zij denkt dat de lokale ondernemers net zo geïnspireerd werden als zij zelf door de verhalen van participanten in BIZ-en in Beethovenstraat, Reguliersdwarsstraat in Amsterdam en bedrijventerrein Spoorzicht in Nieuw Vennep. Dat laatste was totaal verouderd, maar 260 ondernemers, met in totaal 125 miljoen euro aan vastgoed (WOZ-waarde, kennelijk bepalend voor de hoogte van de contributie) op te vijzelen: betere beveiliging (met camera’s), groenvoorziening, gladheidbestrijding, glasvezel verbindingen naar de panden enzovoort.

Of er alom bij Amstelveense ondernemers interesse bestaat, is nog niet bekend. Lang niet alle gebeiden waren vertegenwoordigd. Marianne Koudijs, winkelier in het Oude Dorp, ziet voor dat in ontwikkeling verkerend gebied wel kansen voor oprichting van een BIZ, maar een andere ondernemer liet weten dat daar een uiterst lage organisatiegraad heerst.

Citymarketing

“Jullie zitten hier wel, maar waar is de rest?” vroeg Gast zich af. Zij ziet in een BIZ ook vitamine ook voeding voor een ander stokpaard van haar: Citymarketing. Zij ziet mogelijkheden voor onder meer Amsterdamseweg, Van der Hooplaan en andere lokale winkelgebieden. De gemeente wil informatie over de materie geldelijk steunen en startpremies aanbieden voor het houden van vergaderingen per gebied en het aanstellen van een straatmanager.

Voor het oprichten van een BIZ is noodzakelijk dat de helft van de ondernemers in een bepaald gebied stemt en 67% daarvan er ‘ja’ tegen zegt, vertelde directeur Farzad Ghaus van Stad&Co, een bedrijf dat programma’s ter versterking van bedrijfsgebieden opzet.

Noodzakelijk is dat vervolgens een stichting of vereniging wordt opgericht. Daarbij kan men zich vrijwillig aansluiten, maar ook degenen die dat niet doen zijn, als er eenmaal een BIZ is, verplicht de door de organisatie vastgestelde heffing te betalen aan de gemeente. Die keert het geld, na aftrek van kosten, uit aan de BIZ in kwestie.

 

 

Lees ook:Cosmetische opknapbeurt bekijken
Lees ook:VVD wil soepeler parkeernormen kantoren
Lees ook:Informatie avond over BIZ-en
Lees ook:VVD wil collectieve financiering winkelstrips
Lees ook:Ondernemers nog niet in rij voor BIZ

15 reacties op “Gemeente betaalt 5 mille voor start van elke BIZ

 1. Rick Brantenaar

  Fantastisch initiatief, laat ik daar duidelijk in zijn, MAAR, welke wettelijke bepaling maakt het mogelijk dat ik als ondernemer gedwongen wordt (“maar ook degene die dat niet zijn, als er eenmaal een BIZ is, verplicht de door de organisatie vastgestelde heffing te betalen aan de gemeente”) om aan iets mee te doen als ik er voor zou kiezen om niet mee te doen?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  De ondernemers krijgen er een overheid bij: het BIZ-bestuur. Merkwaardig dat dit voorstel van de VVD komt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Had je dan enige consequentheid in hun denken verwacht ? Poen, status en auto’s. De diepgang van de VVD.

     /   Beantwoorden  / 
 3. ontrustige mede burger

  VVD heeft heel Nederland al belazerd,ze willen overal macht,Biz is onderdrukking ondernemers,natuurlijk zullen een paar ondernemers er ruimschoots op vooruit gaan,maar wordt de kleine ondernemer de nek mee om gedraaid .
  Daarom VVD kneuzen weg net als Rutte,Amsterdamseweg heeft geen biz nodig

    /   Beantwoorden  / 
 4. Tomaat

  67% van 50%, dus 35% van de ondernemers kan 65% van de ondernemers verplichten om aan zo n BIZ mee te doen. Zeer vreemd!!!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Dat is democratie naar rechtse maatstaven.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Liberalisme is een synoniem geworden voor immoreel politiek opportunisme.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Matthijs

  Socialisme, c.q. tot communisme leidend marxisme kon er ook wat van zagen wij in de Sovjet Unie en nu nog in landen als Noord-Korea.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Ja, dus ? Altijd zo mooi dat men dan een contravergelijking pakt. Communisme is een mislukt ideaal dat totaal verkeerd heeft uitgepakt. Dat is tenminste geploft. Het kapitalisme, dat zoveel goeds heeft gebracht dankzij een beschaafde christelijke rem die er op zat, begin nu ook communistische trekjes te krijgen in díe zin dat het eveneens oneigenlijk wordt aangewend ten koste van veel mensen. Ik begin steeds meer naar het midden op te schuiven, ware het niet dat de trapeze-principe dat de SP vertegenwoordigd, steeds harder nodig is in onze ongebreidelde markt-denken.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Matthijs

  Dus vanwaar die aanhoudende eenzijdigheid, ook al is uw kop van jut wethouder liberaal. Heel de politiek is toch opportunisme?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Die eenzijdigheid is wederzijds. De mijne dient als tegenwicht tegen de overmatige liberale eenzijdigheid die – bij gebrek aan weerwerk en tegenspraak – begint te krijgen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Die eenzijdigheid is wederzijds. De mijne dient als tegenwicht tegen de overmatige liberale eenzijdigheid die – bij gebrek aan weerwerk en tegenspraak – sovjet-trekjes begint te krijgen.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  De overeenkomst tussen liberalen en communisten is dat zij het liefst de oppositie, dissidenten en kritische burgers uitschakelen. Zo blijft er een dictatuur van één partij over. Voorbeelden genoeg in de geschiedenis en in de werekd van nu. De zogenaamde liberalen op dit forum willen niets liever.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Matthijs

  Zit Amstelveen met negen partijen toch goed?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.