Betaalgedrag gemeente bijna wettig

Nog steeds voldoet de gemeente niet helemaal aan de wettelijke eisen voor betaling, maar het gaat beter dan enkele jaren geleden. Eind vorig jaar werd 87% van de binnengekomen factoren binnen dertig dagen betaald. Wethouder Herbert Raat van Financiën heeft aan de gemeenteraad laten weten er naar te streven dat dit jaar de wettelijke eis van 90% wordt gehaald.

Volgens de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) zijn haar leden overigens best tevreden over de gemeentelijke betalingstermijn. Dat staat overigens haaks wat de OA uit de markt zegt te hebben gehoord. De gemeente zou volgens die berichten doorgaans te laat betalen. Het wettelijke percentage zou bij lange na niet worden gehaald en zelfs zijn gedaald.

Een onderzoek van de OA onder haar leden heeft dat hard gemaakt, zegt ze. ‘Uit de lage respons, waarvan het merendeel zeer positief en slechts een enkel bericht over een te late betaling, constateert de OA dat dit voor haar leden geen werkelijk probleem vormt’, aldus de vereniging.

 

Raat zegt te beseffen dat tijdige betaling van essentieel belang is voor ondernemers. De OA (260 leden) zegt tevreden te zijn met zijn streven daarnaar.

www.oa-amstelveen.nl. is

 

Lees ook:Raat: ‘Niet banen in maar kwaliteit zorg voorop’
Lees ook:OZB stijging in Amstelveen onder wettelijke norm
Lees ook:Rekenkamercommissie stapt uit landelijke koepel
Lees ook:Personeel gemeente kost jaarlijks € 50 miljoen
Lees ook:Gemeente strenger bij huurachterstand

5 reacties op “Betaalgedrag gemeente bijna wettig

 1. CeeBee

  Het onderzoek van OA is helaas niet te vinden op hun website of ik moet er totaal overheen gelezen hebben, dat kan natuurlijk ook.

  Ik ben namelijk wel nieuwsgierig geworden naar de bevindingen, omdat kennelijk wel de conclusie wordt getrokken dat de leden van OA tevreden zijn over het betalingsgedrag van de gemeente, maar dat daarentegen weinig leden hebben gereageerd op het onderzoek.

  Nog interessanter wordt het als je leest dat de ‘markt’ -waarin dus ook alle niet leden in vertegenwoordigd zijn- juist níet tevreden is. Zijn er dan zo weinig leden die zaken doen met de gemeente? Of wordt de leden van OA een beter betalingsgedrag in het vooruitzicht gesteld? Of zijn het alleen ‘grote’ ondernemers, die misschien wel uitkijken dat ze kritiek geven op het betalingsgedrag omdat ze anders hun contract kwijtraken?

  Dat vervolgens roept bij mij weer de vraag op hoe ik als kleine ondernemer in aanmerking kom om zaken te ‘mogen’ doen met de gemeente. Welke papiermolen moet daarvoor verwerkt worden én maken Amstelveense ZZP-ers, waarvan er veel lid zijn van OA in de hoop daar business uit te halen, überhaupt kans op een opdracht van de gemeente? Hoeveel ZZP-ers zouden dat er nu zijn? (consultants, interimmers en wat dies meer zij niet meegerekend)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Darshan van Egmond

   Beste CeeBee,

   Onder Nieuws op onze website vind je het persbericht. E.e.a. licht ik graag persoonlijk toe. Als je me wilt spreken ben ik telefonisch bereikbaar.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Dank, het stond er nog niet op begrijp ik, als ook dat jullie de interne raadpleging hebben gehouden om de geluiden uit de markt te vergelijken met de ervaringen van jullie leden. Goede zaak natuurlijk, alleen mis ik nog wel wat getallen.

    Misschien en hopelijk dat de gemeente de overige door mij aangehaalde signalen oppakt en/of de vragen zou kunnen beantwoorden. Dan helpen we de ZZP-ers pas écht.

      /   Beantwoorden  / 
 2. gerben

  Volgend jaar 93 %? Enzovoort?

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Als je even googelt valt op te maken dat de marktsector zelf de 90 % niet of nauwelijks haalt. Dat varieert weliswaar per deelsector, maar toch. De gemeente scoort misschien daarom zo slecht nog niet, afgezien van het feit dat ze een betrouwbare debiteur zijn. Punt is natuurlijk wel dat een klein bedrijf of een ZZP-er het uitblijven van een betaling sneller merkt in de liquiditeitspositie.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.