CDA: Gemeente moet ZZP-er helpen

 

Sandra van Engelen

Het CDA wil gemeentelijke aandacht voor ZZP-ers zonder of met te weinig opdrachten. De fractie in de gemeenteraad reageert op een nieuwe re-integratieverordening, bedoeld om werklozen weer naar de reguliere arbeidsmarkt te leiden. In de nota ontbreekt de ZZP-er totaal, constateert CDA-raadslid Sandra van Engelen. Voor die groep is een aparte aanpak nodig, vindt ze.

Zoals in heel Nederland steeg ook in Amstelveen het aantal ZZP’ers sterk de laatste jaren. Sommigen kwamen overigens noodgedwongen in die positie, wegens ontslag. In Amstelveen zijn nu al zo’n 6000 ZZP-ers (Zelfstandigen Zonder Personeel). Een deel van hen heeft moeite aan opdrachten te komen. Sommigen tegen wil en dank zelfstandig geworden mensen zijn eigenlijk helemaal geen ondernemer in hart en nieren. Anderen hebben geen of weinig werk omdat de spoeling in hun sector door de crisis dun is.

Vaak zijn ze op zoek naar netwerkmogelijkheden en aanvullende competenties om door te kunnen starten als ondernemer of om met anderen samen te werken, denkt het CDA. Ook kunnen sommigen worden geholpen met weer een reguliere baan.  

Sandra van Engelen wil dat B&W de steeds groter wordende groep apart benadert. “De echte ondernemers kunnen we helpen succesvol te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door de trajecten via ZAAI, waarmee de gemeente startende ondernemers op weg helpt, uit te breiden. De gemeente kan ook vanuit het re-integratiebudget een korting geven op het eerste jaar lidmaatschap van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA), de Vereniging Amstelveense Detaillisten en de Koninklijke Horeca Nederland. Dit geeft extra mogelijkheden om binnen het netwerk opdrachten te creëren”, denkt ze.

De OA heeft volgens haar al laten weten daar positief tegenover te staan. De ZZP’ers die meer op hun plek zouden zijn als werknemer moeten naar een baan worden begeleid door de gemeente, vindt Van Engelen.

Lees ook:CDA wil duidelijkheid over AM-werkers
Lees ook:CDA: steun ouderenbonden tegen stille armoede
Lees ook:CDA: gemeente moet pleegzorg tot 21 jaar verlengen
Lees ook:Deel tijdelijke AM-contracten toch verlengd
Lees ook:CDA: zorg over stop contracten WSW-ers

2 reacties op “CDA: Gemeente moet ZZP-er helpen

 1. CeeBee

  Als de gemeente wil helpen, dan is het misschien een idee dat zij zelf eens ZZP-ers gaat inhuren voor klussen die de gemeente wil uitbesteden. Niet zijnde adviseurs en consultants, maar ‘echte’ werklieden.

  Lid worden van een ondernemersvereniging klinkt allemaal leuk -en dat wordt ook keer op keer en door iedereen geopperd- maar het zijn allemaal ondernemers die daar geld hopen te halen, terwijl niemand het komt brengen.

  En als een ZZP-er meer geschikt is als werknemer dan komt ie daar vanzelf achter. Geen zorgen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Piet Rode

   Zou het weer niet het bekende voor dubbeltje op de eerste rij willen zitten zijn?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.