Bijna 120 nieuwe internationale bedrijven in regio

In de  ‘Metropoolregio Amsterdam’ vestigden zich vorig jaar 118 nieuwe internationale bedrijven, die ruim twaalfhonderd banen opleverden. Dat meldt de organisatie ‘amsterdam inbusiness’, waarbij ook Amstelveen is aangesloten. De meeste nieuwkomers zijn actief in de ICT, creatieve industrie en de financiële en zakelijke dienstverlening. Hoeveel ondernemingen verdwenen vertelt zij er niet bij, wel dat 23 bedrijven uitbreidden, onder meer op Schiphol, wat nog eens 324 nieuwe banen opleverde. Per 1 januari 2012 zijn er ruim 2200 buitenlandse bedrijven in de regio gevestigd, goed voor 156.905 directe arbeidsplaatsen. Een kwart ervan heeft in de regio een hoofdkantoor. Na Londen trekt Amsterdam de meeste hoofdkantoren aan binnen Europa. In 2011 kwamen er 31 bij. Bijna een kwart van de nieuwe bedrijven is actief in de ICT sector. Zoals het Amerikaanse ReachLocal, dat het MKB online marketing oplossingen biedt. De onderneming zette in 2011 een Europees hoofdkantoor en saleskantoor in Amsterdam op. Huawei, een Chinese ICT- en  telecomgigant, opende in Amsterdam het kantoor van de divisie Huawei Enterprise Business. Dit levert direct 100 extra banen op naast de huidige 300 arbeidsplaatsen die Huawei al creëerde in Amsterdam. Ook veel bedrijven uit de creatieve industrie wisten Amsterdam te vinden. Uit die sector kwamen 21 internationale bedrijven naar de regio, zoals Hi-Tec Sports dat zijn hoofdkantoor van het Verenigd Koninkrijk naar Amsterdam verplaatste, en het Amerikaanse reclamebureau Anomaly.  Het aantal nieuwe bedrijven uit de financiële sector was in 2011 beduidend minder dan in 2010 (16 ten opzichte van 29).

 Al een aantal jaren is de opmars van bedrijven uit Azië sterk merkbaar in de regio. Japan blijft een belangrijk land van herkomst voor buitenlandse bedrijven: in 2011 vestigden zich 11 nieuwe Japanse bedrijven, waaronder Mitsubishi Aircraft Corp. Vanuit China kwamen negen nieuwe bedrijven, uit India vijf en Korea vier. Het grootste aantal nieuwe bedrijven kwam uit Noord Amerika (43, waarvan 38 uit de Verenigde Staten.

Lees ook:Elf nieuwe buitenlandse bedrijven in AV
Lees ook:Nieuwe bedrijven in de regio
Lees ook:Koreaans bedrijf in Kronenburg
Lees ook:Vorig jaar 10 internationale bedrijven naar AV
Lees ook:Zeven nieuwe buitenlandse bedrijven in Amstelveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.