Gemeente belooft opnieuw vermindering van regeltjes

Wethouder Groot

Zou het er eindelijk van komen? Achtereenvolgende colleges hebben, net als kabinetten, geroepen dat er minder regeltjes zouden komen. Het werden er alleen meer. Voor elk regeltje dat wegviel, kwamen er tientallen terug. Maar wethouder Groot (CDA) van Economische Zaken is nu volgens de gemeente in overleg met vertegenwoordigers van ondernemend Amstelveen over het versoepelen van regels en vergunningen voor het bedrijfsleven. Nu pas dus blijkbaar, terwijl gemeente daar natuurlijk had moeten beginnen. Volgens de gemeente gaat zij ook intern wat doen om vergunningtrajecten – want je blijft dus in dit land voor bijna alles een vergunning nodig hebben – sneller te laten verlopen. De regeltjes worden dus niet meteen minder, maar ambtenaren proberen net zo snel te gaan werken als ondernemers en anderen. Maar als ze dat konden waren ze natuurlijk geen ambtenaar geworden.Wat de wethouder in zijn gesprekken met de ondernemers te horen krijgt, gaat hij op het raadhuis doorgeven en wat er op het raadhuis aan versnellingspogingen wordt gedaan, krijgen de ondernemers in een brief te lezen. Hij wil koppelen, meldt de gemeente. Dat deregulering belangrijk is, horen we van de lokale bestuurders al jaren, maar het bedrijfsleven heeft niet de indruk dat zij naar dat geconstateerde gewicht handelen. Voor het nu zittende college stond het – evenals voor vorige – in de politieke agenda. Maar in deze tijd van onzekere economische vooruitzichten weegt vermindering van de regeldruk des te zwaarden, beseft Groot. “Bedrijven en ZZPers moeten zich nu vooral bezig houden met ondernemen en niet worden belast met soms lange vergunningstrajecten.” Volgens hem betekende voor de horeca het digitaal aanbieden van de exploitatievergunning al een belangrijke verlichting. “En inmiddels is de WABO van kracht die het aanvragen van bouw- en milieuvergunningen vereenvoudigt,” zegt hij. Verder werkt de gemeente aan verbetering van haar diensten en producten, laat hij weten, “zoals betere communicatie bij handhaving en bij aanpassing van belastingtarieven.”  

Hoewel tijdens het structurele overleg tussen gemeente en ondernemers, bij voorbeeld in het Platform Ondernemers Amstelveen, staat deregulering regelmatig op de agenda, meldt de gemeente. Dat heeft dus tot nu toe weinig effect gehad, want nu pas praat de wethouder praat de wethouder met het bedrijfsleven om eindelijk schot in de zaak te krijgen. Bij de Balie Bedrijven kunnen die nu terecht met vragen en adviezen over vermindering van de regels. Wie daar ervaring mee heeft, moet eens laten weten of het enig effect sorteert.

Lees ook:VVD: Minder regels voor ondernemers
Lees ook:VVD en d66 pogen weer onzinnige regels te schrappen
Lees ook:APV wordt dunner
Lees ook:Gemeente wijst ondernemers op subsidiemogelijkheden
Lees ook:VVD houdt ondernemersavond over regeldruk

2 reacties op “Gemeente belooft opnieuw vermindering van regeltjes

  1. Els

    Kunt mij nu 1 concrete toezegging geven?

      /   Beantwoorden  / 
  2. G. Voorzien

    Ik geloof er niets van. Pas geleden verzon het college toch weer een nieuw regeltje: de voorwaarden waaronder een gewone politieke partij zomaar een doelgroeppartij wordt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.