Gemeente tevreden over handelsmissie India

Zoals viel te verwachten, is de gemeente ook over de handelsmissie van de Amsterdamse regio naar India (11 tot 18 oktober) weer uiterst tevreden. Die heeft vruchten afgeworpen, zegt zij, zoals na elke verre handelsmissie. Concreet is er niets binnen gesleept, maar er zijn in netwerkbijeenmkomsten contacten gelegd, meldt de gemeente. Doel van de missie was: ‘de regio bij het Indiase bedrijfsleven promoten, banden met bestaande relaties aan te halen, nieuwe contacten te leggen met Indiase bedrijven en kansrijke investeringen naar de Amsterdamse regio te halen.’ Dat laatste lijkt nog even niet gelukt, maar wat niet is kan komen, denken B&W waarschijnlijk. “Bij alle netwerkbijeenkomsten werd duidelijk dat de regio goed scoort bij de Indiase gemeenschap en een flinke inhaalslag aan het maken is ten opzichte van Londen,” aldus het college. 

De missie bestond uit vertegenwoordigers gemeenten, bedrijfsleven en Kamer van Koophandel onder leiding van wethouders Asscher van Amsterdam en Groot van Amstelveen. In India werden de steden New Delhi, Bangalore en Hyderabad bezocht om contacten te leggen met vertegenwoordigers van grote ICT-bedrijven en vakorganisaties. Twee seminars met uitwisseling van informatie over de culturen en werkwijzen van India en Nederland leverden volgens de gemeente vele nieuwe contacten en acquisitiekansen op.  Dat Nederland zoveel interesse wekt bij Indiase zakenlieden is volgens haar  te danken aan het gunstig belastingklimaat voor ondernemers en het feit dat veel Nederlanders vloeiend Engels spreken. Daarnaast geven Indiërs steeds vaker de voorkeur aan rechtstreeks zaken doen in de eurozone. De kosten van levensonderhoud zijn hier gunstiger dan in het VK. Ook zou volgens de Indiërs het Londense zakenleven meer te lijden krijgen onder de kredietcrisis dan andere europese landen. Bovendien is de regio Amsterdam laagdrempelig voor de Indiase kennismigranten, mede door het opzetten van het expatcenter. De regio besteedt veel aandacht aan culturele activiteiten die aansluiten bij de Indiase tradities. Binnenkort vindt het Amsterdam India festival plaats: nieuwe Indiase relaties zijn hiervoor uitgenodigd en kunnen op deze manier een kijkje in de regio-keuken komen nemen.De recente vestiging van nieuwkomer iBilt-Technologies in de regio bevestigt deze pluspunten. iBilt-Technologies is het tiende Indiase bedrijf dat alleen al in 2008 hier neerstreek. De Amsterdamse regio verwacht dat nog meer Indiase bedrijven zich hier gaan vestigen of uitbreiden. 

Onder de noemer AmsterdamInBusiness werken gemeenten Almere, Amsterdam, Amstelveen en Haarlemmermeer samen aan promotie van de regio en acquisitie van internationale bedrijven.

Lees ook:Amstelveen participeert in handelsreis naar India
Lees ook:Burgemeester Van Zanen bij start netwerkorganisatie Indiase expats
Lees ook:Diwali festival trok 10.000 bezoekers
Lees ook:Jet Airways en TCS winnen Indian Cricket toernooi
Lees ook:Feest voor Indiase godin op Stadsplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.