Woningbouw blijft splijtzwam

Martin Kortekaas

Martin Kortekaas

Wel of niet sociale huurwoningen bouwen. Eigenlijk is dat de kern van verschil van inzicht tussen college en een deel van de oppositie. In elk geval zijn SP en GroenLinks, in tegenstelling tot de coalitie en het CDA, voor meer sociale huurwoningen.

Het kwam aan de orde in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) op verzoek van GroenLinks. Die wilde namelijk met andere fracties al vast praten over twee nota’s van B&W omtrent wonen. Maar, betoogde de VVD, de discussie over Woonvisie en Woonagenda, zoals die stukken heten, komt in oktober  pas aan de orde. Dan hebben B&W ook met alle belanghebbende partijen, zoals huurders- en eigenarenorganisaties, gepraat.

Enkele jaren geleden was een struikelblok voor de PvdA, toen nog groter dan nu, dat de VVD er geen sociale huurwoningen bij wilde hebben. Mede daardoor kwamen de sociaal democraten buiten het college te staan. Het inzicht van de sterk gekrompen partij is inmiddels 180 graden gedraaid en zij belandde dus wel weer in het college van B&W. Het CDA, deel uitmakend van het vorige college, zit nu in de oppositie, maar blijft kennelijk wel achter het volledig op doorstroming gerichte woonbeleid staan. Dus geen extra sociale woningen bouwen, omdat er al genoeg van zijn en alleen de scheefwoners er uit moeten door verhuizing naar duurdere huizen.

GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas herhaalde, mogelijk onwetend, wat wijlen PvdA-wethouder Ben Goudsmit al in de jaren 60 zei: “Het is een schande dat sinds de tweede wereldoorlog er nog steeds woningnood bestaat.” Zowel volgens B&W als de oppositie zit de onderkant van de woningmarkt op slot en is de sleutel weg. Maar de oplossingen zijn totaal verschillend. Het college wil doorstroming, SP en GroenLinks, bijbouwen van goedkope huurwoningen. Maar die gaan weer goeddeels naar regionale woningzoekenden, omdat Amstelveen wettelijk maar een relatief heel klein deel aan eigen woningzoekenden mag toewijzen. Maak daar een einde aan, zei VVD-er Ponjee, die best met de SP en GroenLinks naar Den Haag wil om dat te bepleiten.

Theorie

Overigens gaan ook dure huizen vaak naar mensen van buiten de gemeente. Dus interne doorstroming blijft grotendeels een theorie. “Het college wil alleen bouwen voor de rijken en zet alles op doorstroming”, zei Kortekaas, die zich verder afvroeg wie dan in hemelsnaam die van scheef wonen betichte Amstelveners zijn. Hij constateerde dat daarmee kennelijk mensen worden bedoeld die net iets teveel verdienen voor een sociale huurwoning, maar veelal niet in aanmerking komen voor een duurder huis, omdat zij geen hypotheek krijgen of weer te weinig verdienen voor een huurhuis in de vrije sector. Hij vond intussen wel dat van buitenaf veel druk op het Amstelveense woningbestand bestaat. Maar dat komt dan weer, vinden B&W en VVD, omdat deze gemeente nu eenmaal als aantrekkelijk voor arm en rijk te boek staat. Zodat er nooit genoeg sociale woningbouw zal zijn in de gemeente.

Intussen vindt ook Ponjee het jammer dat er zo weinig woningen naar Amstelveners kunnen gaan. Hij zou in dat opzicht graag de regelgeving zien veranderen en nodigde de oppositie uit daar samen met hem aan te werken door invloed op Den Haag uit te oefenen.

Onderhoud

Intussen blinkt het sociale woningbezit van Eigen Haard niet overal uit door adequaat onderhoud, betoogde Patrick Adriaans van de SP. Die fractie is naar eigen zeggen in alle wijken geweest en heeft op dat gebied veel achterstand ontdekt. Dat corporaties te weinig geld hebben daarvoor is naar zijn mening onzin, gelet op de enorme vermogens die zij  blijken te hebben. |”Er is maar een oplossing om het probleem te lijf te gaan en dat is bouwen”, zei Adriaans. Waarop Ponjee constateerde dat de SP niet bereid is scheefwoners te verleiden tot verhuizing naar duurdere huizen.  Adriaans: “U moet mij geen woorden in de mond leggen die ik niet heb gezegd.”

Lees ook:GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’
Lees ook:‘Weinig concrete aanpak woningmarkt’
Lees ook:Dakloos door faillisement projectontwikkelaar
Lees ook:PvdA nu tegen meer sociale huurwoningen
Lees ook:Sociale woningbouw blijft Amstelveens stiefkind

Eén reactie op “Woningbouw blijft splijtzwam

  1. frank bikker

    Wel een complete afgang van de PvdA in ruil voor een wethouderszetel voor hr. Brandes, die vervolgens ook nog helemaal aan de leiband van de VVD mag lopen! En het dan nog gek vinden dat de kiezers allemaal weglopen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.