Politiek slijpt verkiezingsmessen

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

Natuurlijk slijpt de politiek nu messen. Over goed een half jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad en dus moeten zo langzamerhand ferme beloften in de wijken worden gestrooid. En de oppositie wil nooit meer laten gebeuren wat het nu zittende college van B&W in het zadel hielp. Dankzij een coalitie met twee éénpersoonsfracties, ChristenUnie en Ouderencombinatie, de allerkleinste, die voor de minst mogelijke meerderheid zorgden. Kan niet, riep de oppositie van meet af aan. Hoewel zij ongetwijfeld voor hetzelfde zou kiezen als daarmee de macht in het vizier kwam.

PvdA, GroenLinks, D66 en SP vielen na de vorige verkiezingen buiten de boot. Vooral door arrogant manoeuvreren van de grote winnaar, D66, die in Amstelveen haar fractie zag verdrievoudigen, maar meende daarmee ook de grootste partij in deze stad – VVD – de wet te kunnen voorschrijven. Ja, dag. Zover lieten de rechts liberalen de links liberalen niet oprukken. Zodat een centrum rechts college ontstond.

D66 zal nu wel slimmer zijn, met de analytische en kordate Maaike Veeningen als fractievoorzitter. Probleem voor landelijke partijen bij plaatselijke verkiezingen is dat zij op wat er in Den Haag gebeurt worden afgerekend en vrijwel niet op hun prestaties in Amstelveen. D66 lijkt in dat opzicht nog wel de wind mee te hebben, maar voor GroenLinks, met lokaal toch een stevige equipe, zie ik het op dit moment helaas somber in. Net als voor het CDA trouwens, dat toevallig wel een raspoliticus en bekwame bestuurder in de persoon van wethouder Groot leverde.

J.W.Groot

J.W.Groot

Maar omdat de burger, als er niet iets ellendigs in zijn achtertuin gebeurt, nauwelijks interesse heeft voor de plaatselijke politiek, loopt het CDA kans het deze reis te kunnen schudden. Daar komt nog bij dat Groot tot kop van jut verwerd bij de recente schermutselingen rond de uitbreiding van het Stadshart. De communicatie werd een drama, mede doordat de gemeente nu eenmaal over een volstrekt incapabele adviesafdeling op dat gebied beschikt. Nou ja, ambtenaren natuurlijk die daar – anders dan in het bedrijfsleven – nooit op worden afgerekend.

De enige lokale partij is Burgerbelangen, eindelijk tot het college van B&W doorgedrongen en daar een soort bijwagen van de VVD. Wethouder Levie van de fractie die altijd zei eindelijk eens te moeten gaan regeren in het belang van de stad, maakte die claim niet bepaald in het belang van de burger (zoals de naam doet vermoeden) waar. Levie raakte voortdurend in het moeras. Was het niet met een plotseling verschenen zendmast achter de Amsterdamseweg, dan wel met parkeerellende in het Stadshart of het tot veel gescheld leidende totale nieuwe parkeerbeleid. Eindelijk wordt parkeren hier kostendekkend, voorspelde hij bij de invoering van het nieuwe, kostbare digitale systeem. De toekomst zal leren of hij gelijk krijgt, maar burgers betwijfelen het voorlopig.

Herbert Raat

Herbert Raat

De zwaarste portefeuilles draagt wethouder Herbert Raat (VVD), even afgezien van de met ellende dossiers omtrent welzijn opgezadelde Jacqueline Koops (ChristenUnie), de schietschijf van vooral GroenLinks. Maar intussen had Raat financiën, vergunningen, jeugd, onderwijs, handhaving – om maar wat te noemen – op zijn bordje.

Terwijl er – om even bij financiën te blijven – toch forse bezuinigingen en andere impopulaire maatregelen moesten worden doorgevoerd, kwam hij tot nu toe eigenlijk redelijk goed uit de lokale slangenkuil omhoog. Misschien doordat hij zelf gemeenteambtenaar is geweest en de bureaucratie op het raadhuis besefte dat hij wist hoe de ambtelijke hazen lopen. Daar heeft een nieuwe wethouder doorgaans jaren voor nodig.

Tegen de tijd dat hij vertrekt, krijgt hij het een beetje door. Want hoe men het wendt of keert: Ambtenaren regeren in feite de stad. Bestuurders wroeten, als zij die realiteit niet zien, hooguit een beetje in de marge. En over dat gewroet klagen raadsleden altijd. Tot zij zelf wethouder zijn natuurlijk.

 

 

 

 

Lees ook:Coalitie vraagt nu D66 aan te schuiven
Lees ook:Raat en Veeningen wethouders in nieuw college
Lees ook:D66 wil met huidige coalitie verder
Lees ook:VVD: GroenLinks moet eerst tot 10 tellen
Lees ook:GroenLinks lesje in politiek

8 reacties op “Politiek slijpt verkiezingsmessen

 1. gerben

  Open sollicitatie bij Raat, beste Johan? Succes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Al mijn hele loopbaan word ik van uiterst rechts tot uiterst links gelokaliseerd. Dus deze keer kan de VVD er ook wel weer bij.
   Ik denk dat men mij graag in een bepaalde politieke hoek wil duwen, zodat er kritiek op mijn verslaggeving, c.q. analyses kan komen (‘natuurlijk zegt Johan dat, die is extreem links – rechts of liberaal in dit geval – dus hij bekijkt alles door die politieke bril. De waarheid is dat ik politiek een slangenkuil vind, waar nooit iemand zich aan beloften houdt of kan houden, maar dat voor de verkiezingen niet erbij vertelt, en ijdelheid de voornaamste drijfveer is. Maar als bestuurder vind ik Raat niet slecht, gelet op de puinhoop die hij van het vorige college – met onder meer die door een PvdA-wethouder veroorzaakte last van € 100 miljoen en de door een VVD-wethouder naar IJsland gesluisde 17 miljoen – overnam.

     /   Beantwoorden  / 
   1. gerben

    Lokaliseer je nergens dan hier (nog Amstelveen). En ook wel begrip. Het is bijkans een one man show in politiek Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 
 2. ban de bom

  Deed de PSP ook nog mee in 2010?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   P-tje weggehaald. Sorry. Want PSP, communisten. Evangelische Volkspartij (hoe bedenk je die onzin, want zij had niets met evangelisch) en PPR schijnen toen GroenLinks te hebben gesticht. En tot op vandaag ontkent iedereen iets met een van die bloedgroepen te maken te hebben. GroenLinks is dus eigenlijk van alles niks. Of van alles alles. Ik begrijp het niet zo goed, maar ben daar vermoedelijk ook te dom voor.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Frank Bikker

  Hr. Raat weet zich als krachtig bestuuurder te profileren, doordat overal uit te kraaien, maar de mensen die de lokale politiek echt een beetje volgen zijn daar zeer over verdeeld. Enkel dat die lonkt naar Den Haag. Daar is iedereen het over eens.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Pietje Bel,

  “Net als voor het CDA trouwens, dat toevallig wel een raspoliticus en bekwame bestuurder in de persoon van wethouder Groot leverde.” Nou nou Heeft u wel goed opgelet? De dossiers Stadshart en Schiphol, waar het in beide mis gaat ! Deze wethouder is 1) enorm ambitieus, we kunnen geen regioblad opslaan of Groot staat er met foto in. Dat krijgt hij dus wel voor elkaar. De schuld nu geeft u zijn adviseurs? Kom, kom. Het lijkt er op dat hij naar den Haag wil. Dan zal hij toch eerst zijn sociale antennes eens dienen bij te stellen.. Niet het IQ, maar het EQ

  Roerend met u eens, dat politiek vaak een slangenkuil is. Mijn stem gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen zeer waarschinlijk naar Groen Links. Inderdaad, toch een stevige equipe,oals u zelf ook stelt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Plezierig dat u openheid over uw politieke voorkeur geeft. Kan natuurlijk gemakkelijk onder een schuilnaam. Ook een manier van transparantie. Inderdaad blunderde Groot met het Stadshart, maar daar staat een forse mate van dossierkennis en politieke handigheid, c.q. geslepenheid, tegenover. Aan een wethouder van GroenLinks danken we overigens onder meer (mede) een leeg staand megakantoor van KPMG, het grootste leegstaande object in Amstelveen en bijvoorbeeld de golfbaan, waar hij warm voorstander van was met zijn fractie tegen…..

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.