Verzet tegen verwaterde Rabo-coöperatie blijft

imgresTheoretisch is de Rabobank een coöperatie, waarin de leden beslissen. Puur theoretisch. Niemand kan natuurlijk serieus geloven dat leden van bijvoorbeeld de bank in Amstelveen, via hun bestuur, enige invloed hebben op de besluiten die in het landelijke hoofdpaleis te Utrecht worden genomen. Het is weliswaar ooit coöperatief begonnen, draagt daarvan nog enigszins de contouren, in de praktijk blijkt meepraten van de klanten – in dit geval de leden – een onmogelijke werkwijze. Daarom wordt nu ook bij al die lokale (inmiddels wegens de landelijk gestuurde schaalvergroting vooral regionale) banken de invloed van de leden tot die van een ledenraad gereduceerd. Men gaat verder over op het zogenoemde directiemodel, wat er in de praktijk op neerkomt dat de directie – omgevormd tot Raad van Bestuur – de dienst uitmaakt. Al houdt formeel een door de ledenraad gekozen Raad van Commissarissen daarop toezicht.Zelfs coöperatiegoeroe prof.dr.ir. Gert van Dijk, hoogleraar aan diverse universiteiten en warm voorstander van het coöperatieve model, vertelde mij vorig jaar nog dat het afdrijven daarvan door Rabobank Nederland is doorgeschoten.  Hij was daar zelf jarenlang voorzitter van de Raad van Beheer.

Leden van de Rabobank Amstel en Vecht, ontstaan door fusie van Amstelveen en twee andere Rabobanken in de regio, willen eigen zelf mee kunnen blijven praten, via ledenvergaderingen. Een voorstel van het bestuur het directiemodel in te voeren, haalde het vorig jaar niet. Uitstel van executie waarschijnlijk, want er is een nieuwe list bedacht om onder het stemrecht van alle leden uit te komen. Enige tegemoetkoming: de uit 35 leden bestaande Ledenraad wordt nu door vijf in plaats van drie kieskringen gevormd: Amstelveen, Abcoude en Weesp (de voormalige afzonderlijke banken) krijgen nu elk een eigen kieskring, naast bedrijven en private banking. Eind deze maand moet de Ledenvergadering daarover stemmen. Gaat zij akkoord heft dat instituut zichzelf daarmee op. De leden dragen hun zeggenschap over aan de 35-koppige raad, waarvoor in de praktijk de kandidaten door de Raad van Bestuur (directie) worden voorgedragen. Er komt als doekje voor het bloeden nog wel een jaarlijkse ledenbijeenkomst, maar die is weinig meer dan een gezellig avondje vrijblijvend kletsen met de directie.

Degenen die tegen de verandering van het bestuursmodel zijn, houden hun bezwaren. Die willen dat de directie gewoon rechtstreeks aan de ledenvergadering verantwoording blijft afleggen. Wat bestuur en directie hebben gewijzigd aan de vorig jaar getorpedeerde voorstellen voor een andere structuur zien de tegenstanders als gewroet in de marge. Zij willen het uit de leden gekozen bestuur overeind houden, zeker in deze tijd van economische crisis.

Lees ook:Leden torpederen nieuw bestuursmodel Rabobank
Lees ook:Rabobank op zoek naar kandidaten ledenraad
Lees ook:Benoemingen ledenraad Rabobank
Lees ook:Ledenvergadering geen sturend orgaan meer bij Rabobank
Lees ook:Jos Holla in RvC Rabobank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.