GroenLinks op de bank…

Sander Mager

Sander Mager

Natuurlijk zou een nieuw college van B&W op een bredere coalitie in de gemeenteraad moeten steunen dan de minimale meerderheid met één zetel, waarvoor de eenpersoonsfracties ChristenUnie en Ouderencombinatie van stal moesten worden gehaald. Die kleurrijke waaier van vijf partijen (met CDA, VVD en Burgerbelangen) valt uiteen als één raadslid uit de coalitie dwars gaat liggen. Maar dat deze combinatie onder leiding van de VVD tot stand kwam, hebben de nu meespruilende linkse fracties geheel aan zichzelf te wijten. Die hebben hooghartig hun hand overspeeld, aangevoerd door D66-lijsttrekker (lijsttrekster mag je tegenwoordig, geloof ik, niet meer zeggen) Catharina de Leur. Zij stelde, omdat haar partij nu eenmaal de grote winnaar van de verkiezingen was, de VVD -  toch nog steeds de allergrootste – min of meer voor de keus: snel aansluiten en naar onze pijpen dansen, anders gaan wij met het CDA verder. Een strategie die misliep, omdat het CDA liever met de VVD in zee ging.Waarop de VVD de leiding van de coalitievorming overnam en tot het nu ontstane palet kwam. Maar nog steeds met een opening naar andere partijen. VVD-lijsttrekker Raat had GRoenLinks er bijvoorbeeld graag bij willen hebben. Maar die heeft zichzelf kennelijk al teveel vastgeklonken aan de illusie van een links college om – al zou ze willen – nog mee te doen. En moet dus knarsetandend vier jaar op de bank blijven zitten, ook al zou GL-aanvoerder Sander Mager misschien in zijn hart best willen meeregeren. Wat Raat betreft staat de deur nog open, maar Mager vindt dat de zaken al teveel beklonken zijn om nog aan te schuiven. En hij heeft geen zin nog verder te praten over het collegeprogramma.

Nou ja, nu er dramatische bezuinigingen voor de deur staan, is het natuurlijk ook aantrekkelijker als oppositiepartij te blijven roepen hoe het niet moet dan zelf verantwoordelijkheid te nemen. In de oppositie kun je de komende jaren stemmen winnen. Van burgers die moeten inleveren. En dat zijn nu eenmaal álle burgers. Gigantisch electoraal reservoir dus. Maar ik vrees dat Mager dikwijls te horen zal krijgen: ja, meneer, u had mee kunnen regeren, maar hebt uw royale kans voorbij laten, dus nu verder niet zeuren.

Lees ook:GroenLinks weigert deelname aan coalitie met VVD
Lees ook:Slager veroordeeld wegens bedorven vlees
Lees ook:GroenLinks: ‘miljoenendans N201 slecht onderbouwd’
Lees ook:‘Raadsleden verschillen minder dan partijkleuren’
Lees ook:‘Gemeentepagina’s in krant moeten blijven’

Eén reactie op “GroenLinks op de bank…

  1. Hans van der Liet

    Een zeer correcte analyse, waar helemaal niets op valt af te dingen. Het is niet voldoende om verkiezingen te winnen: kiezers met mooie praatjes verleiden en meeliften op een nationale trend en de slippen van een Haagse partijleider kunnen alle partijen wel. Het kaf wordt daar van het koren gescheiden waar goede politici het best tot hun recht komen: in de dankzij CDA-minister Klink inmiddels rookvrije achterkamertjes.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.