Nieuwe coalitie: monsterverbond voor woningbouw

(Door Johan Th. Bos)

De nieuwe coalitie van VVD, PvdA, CDA is een monsterverbond op het gebied van de woningbouw. De PvdA is voorstander van zoveel mogelijk sociale woningbouw, de VVD tegenstander. De liberalen willen alleen grote, ruime en door veel groen omgeven riante huizen voor hun leden en andere welgestelden. Formeel is het argument daarvoor dat het de doorstroming bevordert, omdat nu – gelet op hun inkomen – te goedkoop wonende Amstelveners dan naar duurdere huizen zouden verhuizen. Een drogreden, want in de praktijk blijken de hoog geprijsde villa’s en penthouses voornamelijk naar kopers van buiten de gemeente te gaan.

De standpunten van PvdA, die graag starters aan een huis hielp, en VVD over de woningmarkt in Amstelveen lijken onverenigbaar. Net als tot voor kort die over de Bovenkerkerpolder. De sociaal democraten wilden daar geen bebouwing, de VVD wel. Maar al in de aanloop naar de verkiezingen, nog in de oude gemeenteraad, kwamen de drie partijen die elkaar nu hebben gevonden opeens met een notitie waarin stond dat een beetje bebouwing toch mogelijk moest zijn. Het tappen van water bij de wijn, was blijkbaar al begonnen. Het scenario lag in het gehim al klaar.

Als ook de sociale woningbouw wordt afgeschoten, is een tweede kroonjuweel van de PvdA (en iets minder van CDA) naar de knoppen. Aanvoerder Hans Bulsing van de in haar verkiezingsprogramma ver naar rechts doorgeschoten VVD heeft zich al eens laten ontvallen dat bij de coalitievorming altijd grote compromissen worden gesloten. De vraag is dus welk kamp binnen de voor een buitenstaander onmogelijke nieuwe regeerconstructie gaat winnen. Wel of niet alle ruimte voor sociale woningen? In beide gevallen is de keizer belazerd.

Lees ook:Bezwaren tegen bouw twee huizen achter woningen Noorddammerweg
Lees ook:Sociale woningbouw blijft Amstelveens stiefkind
Lees ook:‘Geen dure maar sociale woningbouw in Bankras’
Lees ook:Pols: ‘betaalbare woning kloof tussen PvdA en VVD’
Lees ook:Meerderheid raad achter bouw in polder

3 reacties op “Nieuwe coalitie: monsterverbond voor woningbouw

 1. Pim Bliek

  Je bent wel erg snel hoor met je oordeel. Zullen we eerst eens afwachten wat er uit de onderhandelingen komt?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Johan Th. Bos

  Ik ga uit van de programma’w vol beloften, die nu – ook nog eens in achterkamertjes – dus goeddeels over boord worden gezet. Voor of tegen sociale woningbouw is een verschil tussen wit en zwart, alcoholist of geheelonthouder. Waar het ook heen gaat, het valt aan de kiezer niet uit te leggen. Die heeft misschien wel op PvdA of VVD gestemd, omdat er respectievelijk eindelijk sociale woningen zouden komen of louter riante stulpen in het groen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rien Buter

  Niet wachten op de onderhandelingen. Ik ben zelf redelijk optimistisch op de langzaam wijzigende koers in opvattingen over de maatschappelijke inrichting. Steeds meer mensen van links tot rechts zien in ‘dat het zo niet meer langer kan’. Het kost hen moeite omdat te vertalen naar de eigen situatie–want dat betekent inleveren van traditionbele opvattingen, inleveren van gegroeide machtsopinies. We vinden die wijzigen zowel bij liberalen als bij socialen om het zo maar eens te zeggen. Omdat ook te durven zeggen, betekent vaak de kop boven het maaiveld uitsteken. Uiterst links en uiterst rechts hebben daar geen moeite mee, maar de echte bestuurders, de middengroepen zijn in dat opzicht langzaam voortkruipende slakken– maar wel met steeds betere intenties. Als Amstelveen de Groenste Gemeente willen blijven kunnen noemen, met in vierkante meters uitgedrukte onaantastbaar poldergebied, dan betekent dat voor deze bestuurderen snijden in eigen vlees. Zijn ze daartoe bereid? Om eens en vooral, in meetbare en niet-terug draaibare vorm de eisen voor het groen houden vast te stellen? Zo dat de Amstelvener:
  A: ziet dat uitbreiding van woonruimte heel goed kan zonder een Bovenkerker aan te tasten
  B: dat groen houden van de gemeente met weinig fantasie kan tegen lage kosten.
  C: dat bereikbaarheid een voortdurend terugkerend liedje is bij alle robotcollega’s, en willen onze bestuurders daar nog bij horen?
  D: willen zij eindelijk eens beleiden dat welzijn voor mensen soms opofferen vereist van heilige huisjes,zoals groei is altijd nodig voor welvaart..[ONZIN], meer– meer– meer want anders zijn ‘ze’ niet tevreje…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.