Japans lakwerk in Museum Jan van der Togt

Van 28 november tot en met 28 januari presenteert Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat 50 de tentoonstelling ‘Modern Japans lakwerk’. De expositie toont werken van Japanse kunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaags werk. Japans lakwerk geldt als één van de moeilijkste ambachten ter wereld. 

Urushi, zoals het in het Japans het,  heeft een eeuwenoude traditie en is een langdurig en arbeidsintensief proces. Urushi is een natuurlijke hars die uit bomen wordt getapt door de barst in te kerven. De hars ondergaat daarna verschillende bewerkingen en wordt zo een van de sterkste natuurlijke polymeren ter wereld. Laktraditie is eeuwenoud. Er zijn bodemvondsten gevonden die stammen uit de steentijd. Aan de basistechnieken van urushi is weinig veranderd. Men gebruikt nog altijd dezelfde gereedschappen ven technieken als eeuwen geleden.

De deelnemende kunstenaars van deze tentoonstelling zijn gevestigde namen in de Japanse kunstwereld en hun werk is een afspiegeling van de hedendaagse lakcultuur in Japan. Velen van hen zijn als docent verbonden aan Japanse academies en leiden een nieuwe generatie kunstenaars op die samen de toekomst van urushi bepalen. De kunstenaars hebben eerder in het Sieboldhuis in Leiden geëxposeerd. Deze tentoonstelling is met nieuwe werken een bescheiden variant hiervan.

Kunstenaars: Mitamura Arisumi, Sasaki Tatsuro, Kitaoka Shozo, Yamaguchi Kazuko, Kawaguchi Mitsuru, Murata Kouken, Morita Kiyoter, Taguchi Yoshiaki, Sumi Yasuji, Takana Hidemitsu, Saitou Uno, Mamiko Masumura en Dave van Gompel

Museum Jan van der Togt is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.  Toegangsprijzen: Volwassenen € 8,00. Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart Gratis.

 

 

Lees ook:Vier tentoonstellingen in Museum Jan van der Togt
Lees ook:‘Op Tomas Hillebrand mag Amstelveen trots zijn’
Lees ook:Taxatie werken Anton Heyboer in Jan van der Togt Museum
Lees ook:Tomado in Museum Jan van der Togt
Lees ook:Zilveren jubileum bij groter Van der Togt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.