Erewacht bij klaprozendag

Zoals elk jaar werd het Britse equivalent van de Nederlandse 4 mei herdenking zaterdag weer gehouden op de Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam, waar de ook bij de traditionele ceremonie bij het Indië Monument in het Broersepark optredende Bond van Wapenbroeders een erewacht vormden.

Op de Nieuwe Ooster – waar 325 militairen zijn begraven uit Engeland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada – wordt die zogenoemde Remembrance Day (of Klaprozendag) jaarlijks georganiseerd door de Amsterdamse afdeling van de Royal Air Forces Association, om de buitenlanders te gedenken die tijdens de tweede wereldoorlog op Nederlands grondgebied sneuvelden. Onlangs werden daar twee Poolse vliegers bijgezet op het ereveld. Het symbool van Remembrance Day is de klaproos, in het Engels: poppy.

Doedelzakspeler Marc Stoop ging aan de stoet vooraf, die eindigde bij het ereveld. Daar werd de ceremonie geleid door Malcolm Mason eb sprak en bad reverend dr. Lance Stone. Na het klinken van de Last Post werden twee minuten stilte gehouden. Er werden kransen en bloemstukken gelegd bij het monument door delegaties uit de betrokken landen, dit jaar en ook door Duitsland. De Engelse kransen bestaan traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof. Kinderen van de British School of Amsterdam en de Polish school in Amsterdam zongen, legden bloemen en plaatsten vlaggetjes bij graven van niet geïdentificeerde soldaten.

 

 

 

Lees ook:Wapenbroeders bij Klaprozendag
Lees ook:Herdenkingsbijeenkomst leerlingen de Zwaluw bij oorlogsmonument Nes
Lees ook:Amstellandse wapenbroeders op Klaprozendag
Lees ook:Drukke dagen voor wapenbroeders
Lees ook:Burgemeester bij Wapenbroeders

Eén reactie op “Erewacht bij klaprozendag

  1. Gerben

    They are at rest.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.