Zweden e.a. bezorgd over AV-journalist

De uit Amstelveen komende journalist Stefan J. Bos in Boedapest, Hongarije, had vanmorgen een onderhoud met de Zweedse ambassadeur, op diens verzoek, over de ‘zwarte lijst’ waar hij (als enige Nederlander) op staat met zeven Hongaarse voor o.m. de BBC, Reuters, Bloomberg en andere media werkende Hongaren. Behalve de acht mensen op de lijst der ‘verdachte’ journalisten waren ook ambassadeurs uit Canada, Frankrijk en de zaakgelastigde van Amerika aanwezig.

Zij maken zich ernstig zorgen over de persvrijheid in Hongarije. De VRT in België had vandaag een telefonisch radio-interview met Bos en Deutsche Welle komt binnenkort met een uitzending. Nederland heeft tot nu toe niets over de kwestie gezegd noch enige steun aan de Nederlandse journalist aangeboden.

De acht mediamedewerkers op de lijst worden als ‘verdacht’ beschreven. Volgens de Zweedse ambassade, die onder meer zei dat de acht ‘vrienden’ zijn en op hulp van de Zweedse diplomatieke staf kunnen rekenen, lopen zij ook fysiek gevaar.

Bos, die in het verleden een prijs van een andere Hongaarse regering kreeg wegens Oost-Europa verslaggeving, werd al eerder in een proces betrokken in een proces wegens persvrijheid. De als autocratisch ervaren premier Viktor Orbán vindt die een binnenlandse aangelegenheid, waarmee naar zijn mening de EU – waarbij het land is aangesloten – zich niet mag bemoeien. Dezelfde mening heeft hij over door hem geëntameerde snelle wijzigingen in de grondwet, waardoor media, rechtspraak en onderwijs onder controle van de overheid kwamen.

 Stedenband

Bos heeft een eigen nieuwsagentschap, is werkzaam voor tal van internationale media, maar kreeg een verbod op radio-uitzendingen, alsmede op berichtgeving via internet en andere media. Daaraan stoort de niet langer door de staat geaccrediteerde Nederlandse journalist zich geenszins. Hij is onder meer werkzaam voor de Belgische VRT, NOS, Deutsche Welle, BNR en Vatican Radio.

Amstelveen heeft een stedenband met Obuda, het derde van 23 districten van Boedapest.

De regering Orban, die constant overhoop ligt met de EU, noemt Bos een woordvoerder van de Amerikaans-Hongaarse filantroop, miljardair en Holocaust overlevende George Soros. Een door hem in zijn geboorteland gestichte universiteit wil Orbán, die overigens dankzij een beurs van Soros in Oxfort kon studeren, sluiten.

Registratie

Het baart de Zweedse, Franse, Amerikaanse en Canadese overheid zorgen dat media zwaar onder vuur liggen sinds Orbán en zijn partij Fidesz er een speciale wet voor hen doordrukten. De staat kan nu registratie van media eisen en hen een boete opleggen wegens ‘staatsgevaarlijke’ publicaties, die kan oplopen tot € 100.000. Bos zegt zelfs onder het communisme een dergelijke druk niet te hebben gevoeld.

De zwarte lijst, waarop Bos’ naam op de tweede plaats prijkt, is inmiddels gepubliceerd door de er schande over sprekende internationale journalisten organisatie Reporters Without Borders (RWB). Bos heeft ook een website, vooral over vervolgde christenen in de wereld. Ook die is volgens de regering illegaal.

Bos begon zijn radioloopbaan al heel jong, onder meer via de Amsterdamse zender STAD, die later RTV Noord-Holland werd. Nog op de basisschool had hij een illegale zender, die overigens door Amstelveense politie werd opgerold, en hij stichtte het opinieblad voor jongeren ‘Jong Amsterdam’.

 

 

Lees ook:AV-journalist ‘staatsgevaarlijk’ in Hongarije
Lees ook:AV-journalist ‘staatsgevaarlijk’ in Hongarije
Lees ook:Leeskring over ‘Zweedse Laarzen’ van Mankell
Lees ook:Henk Godthelp overleden
Lees ook:Hans Bulsing lijstaanvoerder VVD

4 reacties op “Zweden e.a. bezorgd over AV-journalist

 1. Stefan

  Beste Johan, je opmerking: ‘Amstelveen heeft een stedenband met Óbuda, een van de drie stadsdelen van Boedapest’ is niet helemaal correct, want Óbuda is juist het 3de district van Budapest van de totaal 23 districten.

  De zgn. zwarte lijst van de journalisten bestaat gewoon niet volgens Péter Szijjártó, de minister van Buitenlandse Zaken en als hij dat zegt, dat is de waarheid! Hij vond de opmerkingen ivm dit thema van de Amerikaanse zaakgelastigde een bemoeienis met de binnenlandse politiek van een soeverein staat….en dat zou eigenlijk betekenen, dat de bewuste lijst toch bestaat!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Sorry, foutje over die districten. Herstel ik. In elk geval heeft blijkbaar niemand van die lijst een accreditatie gekregen (tientallen jaren wel) en mocht Stefan Bos geen radio en tv meer maken, wel journalistiek bedrijven, maar kennelijk niet de kanalen gebruiken die hij al onder het communisme gebruikte…

     /   Beantwoorden  / 
 2. F. Wijlens

  Hierbij wens ik te verklaren dat dhr. Orban stande pede en per direct moet ophouden te sollen met vrije, kwalitatief inhoudelijke, kritische en goed onderbouwde berichtgeving.

  Maw: “Herr Orban soll sich wie ein Mensch benehmen”.

  Wanneer genoemde Orban zich bemoeit met deze journalist, als dhr. Orban dan ook regeringsleider is van Hongarije, dan betekent dit dat ik zeer ernstige twijfels heb omtrent het beleid van dhr. Orban en daarmee gans Hongarije.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Luis in de pels

  Elders op dit weblog lazen wij over Stefan Bos dat hij een zoon is van de Amstelveense journalist Johan Th. Bos, dat hij aan de al jarenlang durende tegenwerking gewend lijkt te zijn en dat al heel jong zijn radioloopbaan begon, “al heel jong, onder meer via de Amsterdamse zender STAD, die later RTV Noord-Holland werd. Nog op de basisschool had hij een illegale zender die overigens door Amstelveense politie werd opgerold.”

  (Zie: http://amstelveen.blog.nl/algemeen/2017/09/21/av-journalist-staatsgevaarlijk-in-hongarije-2)

  Persvrijheid is gebaseerd op het universele en onvervreemdbare mensenrecht van vrije meningsuiting. Beperking ervan – waarom, hoe en door wie dan ook – is een schending van de belangrijkste voorwaarde voor democratie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.