AV-journalist ‘staatsgevaarlijk’ in Hongarije

De uit Amstelveen komende journalist Stefan J. Bos (hij zat onder meer op de Roelof Venemaschool) wordt in Hongarije beschouwd als verdacht. Hij staat als enige niet Hongaarse verslaggever op een door staatsmedia gepubliceerde lijst van in totaal acht mediamedewerkers. De anderen zijn onder meer voor persbureau Reuters en kranten werkende Hongaarse journalisten, producers en fotografen.

Bos, die al ruim dertig jaar in Boedapast woont en werkt, kreeg in het verleden een prijs van de regering wegens zijn verslaggeving via internationale (waaronder Nederlandse) media over de ontwikkelingen sinds het communisme in Oost-Europa. Maar de als autocratisch ervaren premier Viktor Orbán (tegenstanders spreken over Orbanistan) drukte er in no time allerlei veranderingen in de grondwet door en wetgeving die recht, onderwijs en media aan banden legde.

Bos heeft een eigen nieuwsagentschap, werkzaam voor tal van internationale media, maar kreeg een verbod op radio-uitzendingen, alsmede op berichtgeving via internet en andere media. Daaraan stoort de niet langer door de staat geaccrediteerde Nederlandse journalist zich geenszins. Hij is onder meer te horen via de Belgische VRT, Deutsche Welle, BNR en Vatican Radio.

Soros

De regering Orban, die constant overhoop ligt met de EU, noemt Bos een woordvoerder van de Amerikaans-Hongaarse filantroop en miljardair George Soros, die een nu door Orban met sluiting bedreigde universiteit in zijn geboorteland stichtte. Overigens kreeg Orban van de Soros Foundation destijds wel een beurs om in Oxfort te studeren, maar daaraan lijkt de laatste niet meer te willen worden herinnerd. Die houdt vol dat Soros een maffiabende leidt. De Amerikaan zegt over Orban hetzelfde.

Onder vuur

Media liggen in Hongarije onder vuur sinds Orban er een wet voor hen doordrukte, waardoor de belangrijkste oppositiekrant moest verdwijnen, de staat veel andere media in handen kreeg en op ‘staatsgevaarlijke’ informatie een boete staat die kan oplopen tot € 100.000. In het parlement regeert een door Orbans partij Fidesz gedomineerde coalitie. “Ze hebben een soort lijstverbinding met een christelijke partij, maar in wezen is het gewoon een één-partij-staat”, zegt Bos. “Net als onder het voormalige communistische bewind, alleen volgens mij een graadje erger.”

De EU heeft doorlopend kritiek op de als weinig democratische en in strijd met Brusselse richtlijnen ingevoerde wetgeving in Hongarije. De kritiek is overigens wederzijds, maar Hongarije trekt zich niet uit de EU terug, waarschijnlijk omdat het veel geld uit Brussel ontvangt.

Obuda

Amstelveen heeft een stedenband met Obuda, stadsdeel van Budapest, die uiteraard een Fidesz burgemeester heeft. Die partij van Orban presenteerde zich eerder als liberaal, maar voert nu een bewind dat Bos zelfs onder het communisme niet meemaakte. In zijn verslaggeving is hij gewend beide kanten van een regeringsbesluit te laten zien. Maar door degenen die er dan tegen zijn ook aan het woord te laten, stelt hij zich volgens de regering staatsgevaarlijk op. Bos liet zich ook niet registreren, wat volgens de nieuwe mediawet noodzakelijk is, maar waarmee men zich akkoord verklaart met de richtlijnen voor journalistiek.

Stadion

Een commissie voor het controleren van EU-geldstromen naar Hongarije liet weten aan dat land meer werk te hebben dan aan andere Europese staten. Orban liet in het dorp waar hij woont, enkele tientallen meters van zijn huis een stadion bouwen, voor zijn favoriete voetbalclub. Toen Bos dat meldde, zette ook dat kwaad bloed. Het stadion is bereikbaar met een nieuw spoorlijntje (een zogenoemd Disney-project van zes kilometer), waarmee EU-geld is gemoeid.

De lijst is inmiddels ook gepubliceerd door de er schande over sprekende internationale journalisten organisatie Reporters Without Borders (RWB). Bos zelf, zoon van de Amstelveense journalist Johan Th. Bos, lijkt aan de al jarenlang durende tegenwerking gewend. “Zij verwijzen goeddeels naar verhalen die ik bijvoorbeeld deed voor mijn eigen website BosNewsLife over mijn weigering mij te laten registreren”, zegt hij. “En naar verhalen over bijvoorbeeld antisemitisme hier en Nazi groepen, de weigering van de Hongaarse president Holocaust ontkenning strafbaar te maken enzovoort.”

Het begint nu een internationale rel te worden, constateert hij. Inmiddels is ook de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Boedapest op de hoogte gesteld. Bos begon zijn radioloopbaan al heel jong, onder meer via de Amsterdamse zender STAD, die later RTV Noord-Holland werd. Nog op de basisschool had hij een illegale zender die overigens door Amstelveense politie werd opgerold.

Lees ook:AV-journalist ‘staatsgevaarlijk’ in Hongarije
Lees ook:Zweden e.a. bezorgd over AV-journalist
Lees ook:Zusterstad
Lees ook:Oudste synagoge Hongarije weer open in partnerstad Obuda
Lees ook:Amstelveen als ‘international’ op internet

Eén reactie op “AV-journalist ‘staatsgevaarlijk’ in Hongarije

  1. F. Wijlens

    Ik ben er wel voor om dat Orbanistan tot Amstelveen Zuid-Oost om te noemen. Vervolgens Dick Schoof met wat tanks er op af sturen : )

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.