Organisatie oranjefeesten nu door ‘Amstelveen Oranje’

‘Amstelveen Oranje’ is de nieuwe naam van het lokale oranjecomité, de vroegere VNF (Vereniging tot Viering van de Nationale Feestdagen in Amstelveen. Gepaard daarmee gaan een nieuw logo, nieuwe vlaggen en banners, maar ook up-to-date informatie via Twitter en Facebook. Voor de komende feest- en herdenkingsweek is een uitgebreid programma samengesteld. Zondagavond 29 april begint het Oranjefeest met Koninginnenacht. Van 21:30 uur af speelt op het Stadsplein The Real Hot Brassband en om 22:00 uur os er vuurwerk. Daarna beginnen de voorbereidingen voor de volgende ochtend. Burgemeester Jan van Zanen opent Koninginnedag officieel om 10.00 uur in Westwijk en vergezelt de historische ‘Amstelveen Oranje’ bus naar de diverse wijken. Om 10:45 uur wandelt hij een half uurtje langs de stands op de vrijmarkt rond wijkscentrum De Meent en om 11:30 uur bezoekt hij de festiviteiten in Randwijck. Van het middaguur af volgt de Oranje Route door het Oude Dorp, en rond 14:15 uur wordt geëindigd in het Stadshart. De Burgemeester wordt begeleid door feestelijke muziek, het team van Amstelveen Oranje en Amstelveners die dit jaar door de Koningin zijn onderscheiden.

Dick Leurdijk

De elektrische museumtram pendelt weer gratis tussen Bovenkerk en de Amsterdamseweg. Hij stopt bij de haltes Bovenkerk, Noordammerlaan, Handweg, Oude dorp, Karselaan en Amsterdamseweg, van 12:00-16:00 uur.  Amstelveen Oranje is ook verantwoordelijk voor de activiteiten op 4 en 5 mei.

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei vindt plaats bij het monument in het Broersepark. Om 19:30 uur start de officiële plechtigheid met muziek, voordrachten en een toespraak door burgemeester Van Zanen. Nederlanders – burger en militair – die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog wanneer of waar ook ter wereld voor het Koninkrijk zijn gevallen, alsmede allen die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen, worden herdacht. Na afloop kan men napraten met een kopje koffie of thee in Het Pluspunt. Tussen 4 op 5 mei os er weer de Bevrijdingsvuurestafette. Het bevrijdingsvuur is een nationaal symbool ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlopg op 5 mei 1945. Elk jaar wordt het vuur om middernacht op 5 mei – Bevrijdingsdag – ontstoken in Wageningen. Lopersgroepen steken een fakkel aan, waarna het in estafette naar hun eigen woonplaats wordt gebracht.

In het Cobramuseum een houdt Amstelvener Dick Leurdijk, van Instituut Clingendael  de vrijheidslezing  ‘Bevrijdingsdag, een dag om nooit te vergeten”’ om 11:00 uur. Toegang rn een kopje koffie of thee zijn gratis. Plus een op die dag geldig entreebewijs voor het museum. Om 12:00 uur arriveren via de Rembrandtweg de voertuigen van het bevrijdingsleger onder de vlag van ‘Keep them Rolling’. Zij begeleiden het bevrijdingsvuur dat door Atletiekvereniging De Startbaan uit Wageningen is gehaald. De Amstelveense veteraan Peter Franken (70) neemt de fakkel in ontvangst en ontsteekt samen met Burgemeester Jan van Zanen het Amstelveense bevrijdingsvuur. De voertuigen van Keep them Rolling zijn de hele dag verder te bezichtigen op het Stadsplein.

Om 12:30 en 14.30 uur uur speelt de Amstelveense band ‘Jamento’.  Om 13:30 treedt Olga Commandeur op, bekend van “Nederland in Beweging’. In de sfeer van de Big Bands, The Andrew Sisters en Vera Lynn vertolkt zij onder de titel “Mag ik deze dans van U?” de muziek uit de tijd van de Bevrijding in 1945. Om 14:00 uur is het podium voor zangeres Irene Raadt. Het programma eindigt om 18:00 uur. www.amstelveenoranje.nl. Twitter @AmstlvnOranje (let op de spelling).

 

Lees ook:Bevrijdingsfeest in Oude Dorp
Lees ook:Vol programma nationale feestdagen
Lees ook:Programma voor 4 en 5 mei
Lees ook:Programma rond Oranje en bevrijdingsfeesten
Lees ook:Dodenherdenking bij gerenoveerd monument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.