VVD-er wil betere communicatie over A9

Arjan Gerritsen

Arjan Gerritsen

Wat er nou precies gebeurt bij de aanleg van de A9 en de Amstelveenlijn, waarvoor de voorbereidende werkzaamheden al aan de gang zijn, weten inwoners nauwelijks, vindt de VVD. Het werk aan de A9 moet in 2020 beginnen.

“Het is voorlopig voor velen ook nog een black-box”, zegt VVD-kandidaat voor de gemeenteraad Arjan Gerritsen. Vooral omwonenden van de A9 hebben geen idee van wat ze kunnen verwachten, vindt hij. Gerritsen gaat daarover vragen stellen in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) aan partijgenoot en wethouder Herbert Raat, die verantwoordelijk is voor de A9.

“Het duurt nog een paar jaar voordat de werkzaamheden starten, maar de zorgen van omwonenden zijn er nu al. Nu de aanbesteding van het project is gestart, lijkt mij dat het perfecte moment om als gemeente actief omwonenden te informeren”, zegt hij.

Hij vindt het communicatiecentrum Inzicht over de grote projecten voor Amstelveen trouwens lovenswaardig, maar de concrete zorgen van omwonenden zijn daarbij volgens hem nog onderbelicht gebleven. Zegt: “Het gaat vaak om hele praktische zaken als: gaat er bouwverkeer door mijn straat rijden? Wordt eventuele schade aan mijn woning vergoed? Dit is omgevingsmanagement in het klein, maar ontzettend belangrijk.” Gerritsen is zelf omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat.

In grote projecten als de A9 wordt gewerkt met zogenaamde klanteisen. Ook de gemeente is een klant en heeft concrete eisen gesteld. In de aanbesteding vormen al deze eisen een kader waarbinnen de aannemer straks zijn werkzaamheden moet uitvoeren. Omdat de aanbesteding inmiddels is gestart, is ook duidelijk welke eisen de eindstreep hebben gehaald.

Persoonlijker

Gerritsen: “Het ideale moment dus om de communicatie hierover richting met name omwonenden concreter en persoonlijker te maken”. Het is volgens hem bijvoorbeeld goed mogelijk dat de gemeente heeft geëist dat er géén bouwverkeer over het onderliggend wegennet mag rijden. Maar voor omwonenden en andere belanghebbenden is die informatie vaak nog onbekend, terwijl die voor het goed informeren en (gedeeltelijk) wegnemen van de bestaande zorgen belangrijk is.

Gerritsen: “Mijn voorstel zou zijn dat de gemeente, in samenwerking met Rijkswaterstaat, omwonenden en andere belanghebbenden over dit soort praktische zaken op korte termijn actief gaat informeren. Bijvoorbeeld met een zogenaamd digitaal A9-loket, gekoppeld aan de website Amstelveen InZicht. Iedereen moet daar met vragen terecht kunnen.”

De komende jaren wordt naar zijn smak in de achtertuin van vele Amstelveners hard gewerkt aan de A9.

 

Lees ook:Raat weigert ‘lawaai-vergunning’ GVB
Lees ook:VVD wil scholen aan Orion opknappen
Lees ook:College schrapt lokale buslijn alweer uit programma
Lees ook:Buitenveldertbaan weer meer gebruikt
Lees ook:Infocentrum A9, Stadshart en AV-lijn gaat open

2 reacties op “VVD-er wil betere communicatie over A9

 1. App

  Breek mij de bek niet open. De problemen gaan veel verder dan alleen bouwverkeer door je straat.

  De ramp is kennelijk te groot om te kunnen beseffen. Daarom richt men zich maar op details en neveneffecten of sluit men nog liever maar helemaal de ogen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. App

  Rijkswaterstaat heeft van het gebrek aan interesse en/of bevattingsvermogen van de Amstelveners dankbaar gebruik kunnen maken met een (schijnbaar) goedkopere oplossing voor een probleem dat ondertussen nooit zo groot had mogen worden.

  Goedkoop is echter op termijn duurkoop. Amstelveen zal door die brede verkeersgoot een gespleten stad blijven.

  Het probleem is heus veel groter dan een paar jaar bouwverkeer.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.