CDA wil 5 miljoen van Rijk voor geluidwering vastleggen

Geert Janssen

B&W moeten er voor zorgen dat de gemeente hoe dat ook aanspraak kan blijven maken op de vijf miljoen euro die het Rijk bij de verbreding van de A9 voor geluidwerende maatregelen reserveert. Dat vindt het CDA. De partij komt woensdag met een motie daarover. Het bedrag van vijf miljoen euro staat weliswaar in de aangepaste overeenkomst (waarmee de tunnel van de baan is), maar is nu alleen bestemd voor horizontale schermen over een deel van de weg. Het geld is bestemd om te voldoen aan de wettelijke milieu eisen. Maar als de gemeente iets meer – of anders – zou willen voor de leefbaarheid van de bevolking is niet zeker of het Rijk dan ook de vijf miljoen beschikbaar stelt. Daar moeten B&W wel voor gaan, vindt het CDA.

De motie beoogt dus veilig te stellen dat de Staat dit budget beschikbaar houdt, ongeacht het type (bovenwettelijke) geluidswerende maatregel dat wordt getroffen, zegt CDA-raadslid Geert Janssen.  De motie roept het college van B&W op zich daarvoor te blijven inspannen in de richting van het Ministerie, om te voorkomen dat Amstelveen straks zelf voor de kosten opdraait (als het om iets anders dan de wettelijk vereiste horizontale schermen gaat). De advocaat van de gemeente adviseerde ook al een bevestiging van het Ministerie te vragen, maar tot op heden is dat niet gelukt.

‘Wij vinden het belangrijk dat er extra, bovenwettelijke geluidswerende maatregelen worden getroffen, ook als de oplossing die nu daarvoor is gepland, dus horizontale geluidschermen, niet in die vorm mogelijk blijkt te zijn”, zegt Janssen.  “Het CDA hoopt dat met deze motie de kans dat op extra maatregelen wordt vergroot.”

Lees ook:College stemt in met nieuw ontwerpplan A9
Lees ook:CDA: onherstelbare schade Amsteldijk door nieuwbouw
Lees ook:Geen lagere maximum snelheid op brede A9
Lees ook:Raad akkoord met bredere A9 á € 40 miljoen zonder tunnel
Lees ook:CDA tegen stoppen met startersleningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.