VVD-gedeputeerde: ‘Amstelveen kan best, maar wil niet betalen’

Elisabeth Post (VVD)

Herrie in de VVD-gelederen. Terwijl de Amstelveense VVD-wethouder van financiën Herbert Raat onder de bijdrage van 100 miljoen euro aan de A9-tunnel uit wil, omdat de gemeente die naar zijn mening niet kan betalen, vindt zijn partijgenote en gedeputeerde van Noord-Holland Elisabeth Post dat Amstelveen geld genoeg heeft. “Het is geen kwestie van niet kunnen, maar niet willen betalen,” betoogde Post, die ook provinciaal lijsttrekker voor de Statenverkiezingen is. Wat haar betreft moet dan de OZB maar omhoog om de zaak te financieren. Zij haalde donderdagavond naar Raat uit tijdens het door D66 georganiseerde verkiezingsdebat in de bibliotheek aan het Stadsplein. Dat B&W publiekelijk min of meer de stekker uit het tunnelproject hebben getrokken en aangekondigd het contract met het Rijk te willen openbreken, vindt Post – evenals de lokale oppositie – onbehoorlijk en verbazingwekkend.Zij vertelde ook dat er nog geen overleg tussen gemeente, provincie en rijk is geweest over verlaging van de bijdrage. Ook heeft Raat haar niet over het B&W-besluit geïnformeerd, zei ze.  Het debat werd geopend door Alexander Pechtold en geleid door het Amsterdamse raadslid Paternotte. Volgens gedeputeerde Post staan bij de verschillende partners in het A9-project nut en noodzaak van de verbreding van de rijksweg niet ter discussie. Die gaat ook door zonder tunnel, waarschuwde zij. Volgens Post verspeelt gemeente met haar houding ook de bijdrage van 12 miljoen aan het hoogwaardige openbaar vervoersknooppunt. Overigens heeft de gemeente volgens wethouder Groot (CDA) de gemeente nog wel degelijk geld over voor de tunnel, maar hij zei niet hoeveel.

Vanuit de zaal reageerden Wethouder Raat, Groot en VVD raadslid Vervenne op het standpunt van de gedeputeerde. Daarbij gaf wethouder Groot aan dat de gemeente Amstelveen de tunnel nog wel degelijk wel wil en daar ook geld voor over heeft. Hoeveel geld liet hij in het midden. Dat Post de Amstelveners meer OZB wil laten betalen om de tunnel te financieren viel verkeerd bij VVD-raadslid Vervenne.  D66-fractievoorzitter Alink constateerde dat alle partijen in de gemeenteraad menen dat de bijdrage aan de tunnel omlaag moet.  Maar de manier waarop het college dat naar buiten heeft gebracht, vindt hij geen schoonheidsprijs verdienen. Fractievoorzitter Mager van GroenLinks meende in de uitlatingen van Post een uitgestoken hand naar Amstelveen te kunnen ontdekken. Naar zijn mening zouden B&W hun verontschuldigen kunnen aanbieden om de relaties tussen alle betrokken partijen te verbeteren.

Lees ook:Nieuw contract A9 nog steeds niet ondertekend
Lees ook:SP: gemeente mag niets betalen aan tunnel verbrede A9
Lees ook:Gedeputeerde bekijkt tunnelplannen Amstelveen
Lees ook:Raat weigert nog openheid over A9-onderhandelingen
Lees ook:Gemeente kan 100 miljoen voor tunnel niet betalen

8 reacties op “VVD-gedeputeerde: ‘Amstelveen kan best, maar wil niet betalen’

 1. marcel

  De VVD is de grootste verspiller van belastinggeld in Noord-Holland:

  1. 78 miljoen euro verloren in IJsland.
  2. 30 miljoen euro verspild aan geflopt Wieringerrandmeer.

  Deze VVD-mevrouw Van Post moet dus niet zo zeuren over Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. maltje

  Raat, houd je poot stijf! Helemaal met jou eens! Het mag natuurlijke wel als PS betaalt, dan vinden we het wel goed.
  Zo nu effe afwachten, ik ben benieuwd of er reactie komt? Wie het weet, mag het zeggen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. peter

  We wilen altijd alle lusten zonder de lasten te willen dragen. We willen minder belasting betalen maar willen wel dat de overheid alles regelt en de rekening zal betalen.
  Droom vooral lekker verder, en voor alle realisten onder ons is er nog hoop door te stemmen op liberale partijen als D66 of VVD.

    /   Beantwoorden  / 
  1. maltje

   De plannen van de VVD kun je wel prima vinden, maar kijk nu eens naar de lokale resultaten. Wie heeft nou lokaal de blunders begaan?

     /   Beantwoorden  / 
 4. Theo

  Nou, voor die 100 miljoen (die met indexering en tegenvallers tot 200 miljoen kan oplopen) tekende een PvdA-wethouder.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Joost

   Ja, namens een College waar een VVD-er wethouder Financiën was en waar in de gemeenteraad ook VVD, CDA en BBA zonder problemen mee akkoord gingen!

     /   Beantwoorden  / 
   1. maltje

    Mijn bron (Johan Bos) heeft mij verteld dat het vorige college onder aanvoering van de VVD deze miskleun op zijn conto heeft. Trouwens dat miskleunen is niet partijgebonden, zie Amsterdam met de PvdA met zijn noord/zuidlijn, maar heeft alles te maken met de blijkbare incompetentie van onze politieke bestuurders.

      /   Beantwoorden  / 
 5. Rene Wagenaar

  Als het “slechts” bij honderd miljoen blijft, betekent het echter wel dat elk Amstelveens huishouden 2640 euro dient op te hoesten voor een tunnel welke door misschien wel twee handen vol Meanderbewoners wordt toegejuicht. Ik vraag mij trouwens af of dezelfde Meanderbewoners nog zo staan te juichen als hun tunnel word volgebouwd met hoogbouw om de financiering rond te krijgen. Wethouder Raat heeft een goede visie op de financiele consequenties van een onverantwoord besluit. Het gezeur over partijen en wie wat gezegd/besloten heeft dient geen enkel belang. Mijn visie is: Geen tunnel met tunnelvisie!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.